Krásně zpracované pojednání o bojových praporech od našeho rebela Pvt. Toma Badgera

alabama44th » Novinky

Bojové prapory armády Severní Virginie 1861 - 1865

Armáda Severní Virginie používala v průběhu války celkem sedm verzí bojových praporů.

První model byl hedvábný o rozměrech 48 x 48 palců, zlatě nebo žlutě lemovaný. Byl vydáván v listopadu a prosinci 1861. První model nebyl vyhovující díky použitému materiálu, červené pole bylo barevně nestálé a bledlo do růžových odstínů, prapor se často trhal.

První model z bavlny byl vydáván v dubnu 1862, pouze v malém množství. Prapor byl menší, měřil 42 X 42 palců, byl žlutě nebo oranžově lemovaný.

První model z praporoviny byl vydáván od května 1862, kdy oděvní oddělení v Richmondu přešlo na používání praporoviny. Měl rozměr 48 palců s 8 palců širokým modrým křížem. Počet hvězd byl třináct, rozměr každé hvězdy byl 3 palce v průměru, rozteč mezi hvězdami byla 6 palců. Ohraničení bylo oranžové.

Druhý model z praporoviny byl vydáván od června 1862, jelikož byl nedostatek modré praporoviny, byl kříž zúžen na 5 palců a hvězdy zvětšeny na 3,5 palce.

Třetí model z praporoviny se začal šít od července 1862, první kusy se objevují na bitevním poli na podzim 1862, distribuce tohoto modelu probíhala až do roku 1864. Prapor byl prakticky identický jako druhý model, jen s výjimkou že byl bíle lemován.

Čtvrtý model z praporoviny byl v malém množství vydán v dubnu 1864, prapor byl zvětšen na 51 palců a rozteč mezi hvězdami se zvětšila na 8 palců.

Pátý model z praporoviny byl v malém množství vydán na podzim 1864, rozteč hvězd byla změněna na 9 palců.

Šestý model z praporoviny byl vydán pouze v omezeném množství v prosinci 1864, rozteč mezi hvězdami byla změněna zpět na 8 palců.

Sedmý model z praporoviny byl poslední model který vydával sklad v Richmondu, změna byla opět v rozteči hvězd, ta činila 7 palců.


Nepřihlášený